USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Jos olet jo rekisteröityessäsi ilmoittanut työosoitteesi ja -aikataulusi, tai mahdollisesti jonkun muun kohteen, ja että voit tarjota kyytejä, työmatkojesi ja toisen ilmoittamasi reitin kyytitarjoukset näkyvät automaattisesti palvelussa. Voit myös ilmoittaa ne käyttäjätiedoissa. Saat ilmoituksen, kun toinen käyttäjä lähettää sinulle pyynnön, ja voit sitten hyväksyä tai kieltäytyä siitä.

Katso muiden käyttäjien reittejä ja valitse reitti (tai päätepiste) nähdäksesi lisätietoja. Jos reitti ja aikataulu sopivat suunnilleen yhteen työmatkojesi kanssa, voit pyytää kalenterista kyytejä haluamillesi päiville. Kuljettaja saa ilmoituksen ja hyväksyy tai hylkää pyyntösi, minkä jälkeen sinä saat ilmoituksen. Sovi kyydeistä hyvissä ajoin ja ota huomioon, että kuljettaja ei välttämättä voi tarjota kyytiä pyytämilläsi päivinä.

Jos käyttäjä lähettää tai hyväksyy kyyntipyynnön, hänen on tunnistauduttava pankkitunnuksillaan. Näin tarkka henkilöllisyys on palvelun tiedossa ennen kyytiä. Kyytien jälkeisen palautteen lisäksi työsähköpostiosoitteet lisäävät luotettavuutta. Yksilönsuojan johdosta tarkempia työmatkatietoja ei näytetä kirjautumattomille käyttäjille, ja kyydeistä voi viestiä myös palvelun sisäisesti. Tarkan kotiosoitteen voi myös piilottaa kartalla.

Kimppakyydissä jaetaan lähtökohtaisesti auton polttoainekuluja eli noin 10 senttiä/km seuraavasti: kuljettaja säästää 4 senttiä/km, matkustaja säästää 4 senttiä/km ja toivomme saavamme palvelun ylläpitoon ja kehittämiseen 2 senttiä/km. Osa käyttäjistä saattaa myös vuorotella kuskin roolia tai tarjota kyytiä hyvää hyvyyttään. Palvelun avulla tehdyistä kyydeistä jää kirjanpito, jota voi käyttää kustannusten jakamisessa käyttäjien välillä tai vaikkapa veroilmoituksessa.

Kotiosoitteen mukaisen alueen perusteella nähdään, kuinka paljon eri alueilla tai yhteisöissä tehdään kimppakyytejä. Käyttäjät voivat liittyä ryhmiin, joita voi käyttää palvelussa näytettävien kyytien rajaamiseen tai työnantajan kannustimien jakamiseen työntekijöille. Käyttäjät voivat lähtökohtaisesti tehdä keskenään kimppakyytejä riippumatta siitä, mihin ryhmään he kuuluvat.

Paras tapa saada lisää käyttäjiä ja kyytejä mukaan sinun kaupungissasi tai naapurustossasi on ehdottaa autoileville työkavereillesi ja tuttavillesi, että he syöttäisivät työ- tai muun matkansa palveluun. Etusivun yläreunassa on myös jakonappi, josta saat Facebookissa tai muualla jaettavan linkin. Voit myös kertoa palvelusta työnantajallesi, jotta se voi tiedottaa siitä laajemmin sisäisesti. Monet kaupungit ja kunnat tiedottavat myös palvelusta omalla alueellaan, joten kaikille pitäisi vähitellen löytyä hyvää kimppakyytiseuraa.

Kimppakyytejä voi myös sopia Facebook-ryhmissä tai suoraan työkaverien kanssa. Tämä palvelu on kuitenkin suunniteltu nimenomaan toistuvien kimppakyytien sopimista varten. Se auttaa sinua kokeilemaan työ- tai muiden matkojen jakamista tuntemiesi tai uusien ihmisten kanssa hallitusti ja pitää sitten kirjaa kyydeistäsi. Kun saat jonkun kanssa kimppakyydit toimimaan, voit myös alkaa hoitaa päivittäisiä kyytejä esim. puhelimella. Mutta palvelun avulla työnantajasi voi edelleen tarjota sinulle kannustimia, voit poikkeustilanteissa löytää kyydin toisilta palvelussa jo olevilta kimppakyytiporukoilta, tai auttaa myös muita samaan suuntaan meneviä.

Verottajalle on tärkeää kerätä veroa kaikista ansiotuloista. Jos kuljettaja saa matkustajalta osan auton käytön kustannuksista, verotettavaa tuloa ei synny. Toisaalta työssäkäyntimatkojen osalta verottaja vähentää kaikki kuljettajan saaduiksi ilmoitetut polttoainekulut työmatkavähennyksestä, ja matkustajan tulisi tarvittaessa ilmoittaa kimppakyyti edullisimpana kuljetusmuotona. Käyttäjät voivat pyytää palvelusta tätä varten raportin ja liittää sen veroilmoitukseensa. Palvelu itse ei raportoi tietoja verottajalle.

Perimme 2021 alkaen työnantajilta tai muilta yhteisöiltä pientä hallinnointimaksua, jota vastaan varmistetaan käyttäjien kuuluminen ryhmään, tuotetaan tilastotietoja ryhmästä, hallinnoidaan mahdollisia kannustimia ja tuetaan ryhmän ylläpitäjää. Jos yhteisöllä ei ole tarvetta tällaiselle, käyttäjät voivat liittyä nykyisiinkin ryhmiin vapaasti ja toivoa palautteessa uusia ryhmiä.

Jatkossa matkustaja voi siirtää osuuden polttoainekuluista kuljettajalle palvelun avulla (ulkopuolisen maksupalveluntarjoajan kautta), mutta toistaiseksi palvelu vain ilmoittaa käyttäjille sopivan rahamäärän, jonka he voivat siirtää sopimallaan tavalla (esim. Mobilepay).